Acordarea primului ajutor in caz de accident la locul de munca

{flike}{ttweet}{plusone}

Rănile.

Se curăţă pielea din jurul rănii, prin spălare (de preferat cu apă fiartă şi răcită) şi se dezinfectează cu alcool, tinctură de iod, eter, benzină, bromocet, apă oxigenată, (la sânge din abundenţă); se va respecta direcţia din spre marginea plăgii spre afară. Spălarea rănii propriu-zise cu îndepărtarea cheagurilor de sânge sunt interzise.

Se va da atenţie deosebită rănilor murdare de pământ, a celor cauzate de materiale metalice ruginite, deoarece prezintă pericolul îmbolnăvirii de tetanos.
În cazul unor răni uşoare, se face spălătură cu o soluţie slab antiseptică (rivanol, apă oxigenată, etc.), după care se procedează la aplicarea pansamentului (doua-trei comprese sterile peste care se pune vată şi se execută înfăşurarea cu tifon).

După pansare, accidentatul va fi transportat la cea mai apropiată unitate medicală.
Corpurile străine care pătrund sub pleoape se îndepărtează uşor, cu un tampon de vată sau tifon sau prin spălarea ochiului cu jet de acid boric sau de apă curată, jet îndreptat din spre coltul de la tâmplă al ochiului spre colţul interior (spre nas).

Dacă nu se reuşeşte înlăturarea corpului, accidentatul va fi transportat imediat la medicul oftalmolog.

Hemoragiile.

După felul vasului sannguin care sângerează, pot fi hemoragii externe, interne sau exteriorizate (curgerea sângelui din nas).

1.    Hemoragia externă materială(sângele de culoare roşie-deschisă ţâşneşte în ritmul bătăilor inimii) şi hemoragia externă venoasă (sângele de culoare roşie-închisă curge continuu) se opresc prin compresie digitală deasupra (la artere) sau sub rană (la vene), prin îndoirea membrelor din încheieturi şi mai ales prin aplicarea garoului. În acest din urmă caz, la o hemoragie produsă la un membru se va proceda astfel:
– garoul se aplica pe un tifon sau o bucată de panză, mai sus sau mai jos de plagă, după cum hemoragia este arterială sau venoasă;
– strangerea garoului se face până când pielea membrului respectiv devine palidă, iar pulsul arterial la nivelul lui nu se mai simte;
– pentru a nu se produce gangrenarea membrului, garoul se menţine 1,5-2 ore, apoi se desface pentru puţin timp şi se leagă din nou;
 – în apropierea garoului se prinde un bilet pe căre se indică ora şi minutul cand s-a aplicat, pentru a fi cunoscut de organele sanitare.
La hemoragiile de abdomen, torace, cap, unde nu se poate aplica garoul, se vor folosi pansamente compresive (bandaje puternic strânse).

2.    Hemoragia internă,care se manifestă atât prin dureri localizate, cât şi prin starea generală gravă, impune extremă urgenţă de transportarea bolnavului, înfăşurat în paturi, la cel mai apropiat spital.

Fracturile şi luxaţiile.

Fracturile pot fi închise (pielea şi muşchii nevătamaţi) sau deschise (însoţite de răni). Se înterzice rănitului orice mişcare a membrului traumatizat, care va fi imobilizat cu ajutorul unor atele imbrăcate în vată. Atelele se aplică astfel încât să nu apese pe fractură, ci numai să impiedice progresarea ei; ele vor depăşi cele două articulaţii vecine fracturii, fixandu-se cu fâşii.  
Primul ajutor în caz de accidentare se poate acorda de orice persoană care este pregatită pentru această situaţie şi care se numeşte salvator.
Salvatorii pot fi: medici, cadre medii medicale, lucrători instruiţi în această direcţie.

Salvatorii din categoria a treia trebuie să cunoască riscurile specifice locurilor de muncă.

        Aceştia se găsesc de regulă la locurile de muncă şi sunt colegi de muncă ai victimelor.
Se vor respecta urmatoarele restricţii la producerea unui accident soldat cu victime:
– dacă persoanele aflate în apropierea victimei nu sunt pregatite pentru acordarea primului ajutor nu trebuie să intervină cu orice preţ în salvarea victimei  – se va cheme cel mai apropiat salvator,se va anunţa cel mai apropiat post de prim ajutor.
În activitatea AFER  mai frecvent pot apare următoarele situaţii privind accidentele la locul de muncă:
 Pierderea cunoştinţei – această stare se datorează unor posibile traume cranio cerebrale, contuzii cerebrale insolaţii.
Nu se administrează nimic pe cale orală unei persoane inconstiente. Dacă victima respiră este aşezată pe burtă sau pe o parte. Ea nu va mai fi manipulată (întoarsă pe spate sau pe o parte) avându-se grijă să se faciliteze respiratia şi scurgerea eventualelor vărsături. Se cheamă medicul.
 
Plăgi – hemoragi 
Plaga (rană leziune) reprezintă  orice întrerupere a continuitaţii unui ţesut (tegumente, mucoase).
Plaga este însoţită de sângerări, hemoragii. Obiectivele  principale in îngrijirea plăgilor sunt:
– constatarea hemoragiei,
– prevenirea infecţiei,
– combaterea durerii .
Materiale necesare intervenţiei sunt: – comprese sterile,vată, leucoplast, alcool sanitar, tinctură de iod, apă oxigenată sau tablete de perogen, soluţie de cloramină, permanganat de potasiu, rivanol, algocalmin, antinevralgic.  

 

Fracturi, entorse, luxaţii
Fractura este orice rupere de os, zdrobire, pleznire ca urmare a unui traumatism puternic.
Primul ajutor are rolul să prevină complicaţiile şi să diminueze durerea.
Nu trebuie să se acţioneze brutal sau să i se impună victimei mişcări inutile. Victima nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii. Primul ajutor în cazul fracturii se acordă la locul accidentului exceptând cazul în care persistă un pericol pentru salvator sau pentru victimă. În acest caz victima trebuie aşezată în cel mai sigur loc pentru a i se acorda primul ajutor.
Se diminuează durerea cu calmante. Se cheamă medicul.
Alte posibile accidente sunt: 

  1. leziuni ale ochilor,
  2. leziuni ale muşchilor,
  3. arsuri,
  4. accidente determinate de curentul electric (electrocutări)

În aceste situaţii se recomandă transportul bolnavului la spital pentru acordarea ajutorului de specialitate. 

Continutul minim al trusei sanitare

 Cutie din material plastic, etansa, cu colturi rotunjite

 Foarfece cu varfuri boante

 Garou 50 cm

 Deschizator de gura din material plastic

 Dispozitiv de respiratie gura la gura

 Pipa Guedel mărimea 4 

 Pipa Guedel mărimea 10 

 Manusi de examinare, pereche 

 Pahare de unica folosinta 

 Batiste de hârtie cu soluţie dezinfectanta

 Atele din material plastic 

 Fesi din tifon mici 5 cm/4 m

 Fesi din tifon mari 10 cm/5 m

 Bandaj triunghiular I = 80 mm

 Vata hidrofila sterila, pachet A 50 g 

 Ace de siguranta 

 Leucoplast 5 cm/3 m

 Leucoplast 2,5 cm/2,5 m

 Alcool sanitar 200 ml 

 Comprese sterile 10 cm/8 cm x 10 buc. 

 Pansament individual 2 cm/6 cm

 Pansament cu rivanol 6 cm /10 cm

 Plasture 6 cm/50 cm 

 Creion

 Caiet a 50 de pagini

 Brosura cu instrucţiuni de prim ajutor

 Rivanol soluţie 1 la mie, 200 ml

 Apa oxigenata sau perogen

 Alcool iodat 200 ml

{fcomment}