Reguli privind circulatia pe drumurile publice ale pietonilor Extras Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

 

{flike}{ttweet}{plusone}

Art.6 pct.24 defineste ca “participant la trafic”-persoana fizica ce utilizeaza ,la un moment dat,drumul public;

Art.72 (1) Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar,iar in lipsa acestuia,pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers.Cand si acostamentul lipseste,pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile,in directia lor de mers.

(2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate,marcate si semnalizate corespunzator,ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia,numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator,iar in lipsa acestora,in localitati,pe la coltul strazii,numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise,la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor,in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.

(5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de constructie speciala,cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau impingerii cu mana,precum si cele care se deplaseaza pe patine sau dispozitiv cu role.

(6) Se excepteaza de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni politistul rutier si persoanele care se afla pe platforma drumului public si sunt autorizate,in exercitarea atributiilot de serviciu,sa indrume sau sa dirijeze circulatia rutiera,in conditiile stabilite prin regulament.

(7) Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate,iar cand aceasta este permisa,conform indicatoarelor sau marcajelor,latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru.

Art.73 Regulile privind circulatia pe drumurile publice a mopedelor,bicicletelor,vehiculelor cu tractiune animala,a conducatorilor de coloane militare,cortegii,grupuri organizate,precum si de animale se stabilesc prin regulament.

Semnalizarea rutiera

Art.29 (1) Circulatia pe drumurile publice se desfasoara in conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloace de semnalizare,semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia,semnalele speciale de avertizare luminoase  sau sonore,de semnalizare temporara si semnalel conducatorilor de vehicule.

(2) Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera,ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale,agentilor cailor ferate,ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora,ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant,precum si ale nevazatorilor,potrivit prevederilor din regulament.

Art.30 (1) Mijloacele de semnalizare rutiera sunt:

a)    sistemele de semnalizare luminoasa sau sonora,

b)    indicatoarele,

c)    marcajele,

d)    alte dispozitive speciale.

(2) Mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar,se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si de la o distanta adecvata,atat pe timp de zi,cat si pe timp de noapte,de cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele,precum si intr-o stare tehnica de functionare corespunzatoare.

(3) Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au uematoarele semnificatii:

a) semnalul de culoare verde permite trecerea,

b) semnalul de culoare rosie interzice trecerea,

c) semnalul de culoare galbena,impreuna cu cel de culoare rosie,interzic trecerea.

(6) Mijloacele de semnalizare rutiera pot fi insotite si de dispozitive speciale de avertizare.

Art.31 Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie,semnalele,indicatiile si dispozitiile politistului rutier,precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera,in urmatoarea ordine de prioritate:

a)    semnalele,indicatiile si dispozitiile politistului rutier,

b)    semnalele speciale de avertizare,luminoase sau sonore ale autovehiculelor,prevazute la art.32alin.(2)lit.a)si b),

c)    semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei,

d)    semnalele luminoase sau sonore,

e)    indicatoarele,

f)     marcajele,

g)    regulile de circulatie.

Art.32 Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule si au urmatoarele semnificatii:

a)    lumina rosie obliga participantii la trafic sa opreasca in directia de mers cat mai aproape de marginea drumului,

b)    lumina albastra obliga participantii la trafic sa acorde prioritate de trecere,

c)    lumina galbena obliga participantii la trafic sa circule cu atentie. 

 

{fcomment}